בקשה למינוי אפוטרופוס – האם, מתי ואיך?
מתי נכון להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס ומה הדרכים הקיימות?
כאשר בן או בת משפחה מגיעים למצב בו אינם יכולים לקבל החלטות ולהתנהל בצורה עצמאית וזקוקים למישהו או מישהי אחרת שיטפלו בענייניהם, ויקבלו החלטות בנושאים אישיים, רפואיים ורכושיים, יש צורך להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס לבית המשפט.
כיום ישנה אפשרות לערוך ייפוי כוח מתמשך ולחסוך את מינוי האפוטרופוס, אך במקרים בהם אין ייפוי כוח מתמשך אין ברירה אלה להגיש לבית המשפט בקשה למינוי אפוטרופוס.
מתי אפוטרופוס גוף ומתי אפוטרופוס לענייני רכוש?
ניתן להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס גוף – שמתייחסת לנושאים אישיים ורפואיים. בקשה כזאת מוגשת בדרך כלל כאשר יש צורך בטיפול רפואי והאדם אינו מסוגל להביע את עמדתו לגבי הטיפול והצוות הרפואי מבקש אפוטרופוס. יש מקרים בהם מומלץ להגיש את הבקשה מראש, כדי לא להגיע ללחץ זמנים מול טיפול רפואי והמערכת הרפואית אלא להכין מראש אפוטרופוס לעניינים רפואיים. בנוסף, הצורך במינוי אפוטרופוס גוף לעניינים אישיים יכול להעלות במידה ויש צורך לחתום על מסמכים שונים, לדוגמא, מול ביטוח לאומי או לעבור לבית אבות והאדם לא מסוגל לקבל את ההחלטה ולחתום עצמאית ויש צורך באדם אחר שיחתום.
אפוטרופוס לענייני רכוש ממונה כאשר האדם אינו מסוגל לנהל את ענייניו הרכושיים והכספיים. אפוטרופוס לענייני רכוש נתון לפיקוח האפוטרופוס הכללי ויש צורך בהגשת דוח פרטה הכולל פירוט ומסמכים לגבי רכוש האדם שמונה לו אפוטרופוס – חשבונות בנק, קופות, קרנות , נכסי נדלן ועוד, וקבלת אישורים מהאפוטרופוס הכללי ובית המשפט להוצאות שונות. כלומר באפוטרופוס גם אם הוא בן או בת משפחה קרובים – כגון בן/בת זוג או ילדים – חייבים בדין וחשבון לאפוטרופוס הכללי. יש כאן קושי רגשי בשל מעורבות המדינה וטיפול בירוקראטי הגוזל זמן וכסף. לכן כדאי לבדוק ולהתייעץ האם יש צורך וחובה למנות אפוטרופוס לענייני רכוש או ניתן להסתפק באפוטרופוס גוף. אין תשובה אחת חד משמעית, כל מקרה לגופו ולכן כדאי לקבל ייעוץ בנושא.
איך מתבצע התהליך?
הבקשה מוגשת לבית המשפט לענייני משפחה. בין השאר יש צורך לצרף את עמדת בני המשפחה מדרגה ראשונה, חוות דעת רפואית הקובעת כי האדם אינו כשיר לנהל את ענייניו ויש צורך במינוי אפוטרופוס. ניתן לבקש מינוי לכמה בני משפחה ביחד או לחוד וניתן גם לבקש בקשה למינוי לעניינים ספציפיים בלבד. חשוב להתייעץ עם עו"ד בתחום כדי להבין איך נכון להגיש את הבקשה כדי להביא לטיפול אופטימלי באדם ומינימום סכסוכים ומכשולים בירוקראטיים למשפחה.
מתלבטים, רוצים לשמוע עוד? צרו איתי קשר.